סעיף 46 לפקודת מס הכנסה

סעיף 46 הנו סעיף מהותי עבור כל מי שעוסק בעמותות שמגייסות כספים, וזאת כי סעיף זה מסייע לתורמים לפתוח את הכיס מעט יותר, ולו כי התרומה מזכה בתום השנה בהחזר מס, וזהו שיקול מהותי כאשר מתלבטים כמה לתרום. אי לכך, אם גם לכם יש עמותה, או שאתם פשוט מבקשים לתרום ולדעת כיצד החוק משפיע עבור המקרה הפרטי שלכם, מוטב להכיר את הסעיף מעט יותר לעומק – ללמוד כיצד להתייעל ומהן ההשלכות.

סעיף 46 לפקודת מס הכנסה

גובה ההחזר

בעיקרון סעיף 46 מזכה ממס הכנסה בגין תרומה ועל כן מי שעוסק במלאכת גיוס כספים לעמותות, צריך להכיר את ההשלכות השונות ולהדגיש אותן בעת פנייה לתורם פוטנציאלי, לציין שמי שתורם מעל ל180 ש"ח לטובת מוסד ציבורי מוכר, זכאי ליהנות מזיכוי מס הכנסה בהתאם לשנה הנוכחית. כמו כן, אם מדובר בשכירים, הרי שמוטב לדעת שיש מקומות עבודה בהם ניתן לממש את זיכוי המס באמצעות המשכורת החודשית – מבלי לחכות לסוף השנה. בנוסף, גם אם לא הוגשה בקשה בזמן, טוב לדעת שאין זה מאוחר, אלא מתאפשר להגיש בקשה עד כ6 שנים אחורה. מהו גובה ההחזר? מדובר בהחזר מס משמעותי – ב 35% החזר מסך התרומה, אך אם מדובר בתרומה של חברה בע"מ, הרי שהיא תקבל החזר מס רק בגובה של 23%.

תרומה כספית ומקצועית

תרומה הנו מונח רחב. מונח שמתייחס אל סכום כסף, אך באותה נשימה גם אל השקעה של מרץ וכישורי עבודה, ועל כן טוב לדעת שגם אם תרמתם מניסיונכם המקצועי, הרי שגם תרומה מעין זו מזכה בהחזר, אך באופן מעט שונה.

פיזור הסכום במגוון מוקדים

חשוב לדעת שסכום התרומה שמצדיק החזר מס משתנה מעת ולעת, ועל כן מוטב להתעדכן מראש, ולו על מנת לתרום כמה שיותר– ובו זמנית להרוויח בחזרה. כך למשל בשנתיים האחרונות (2016-18) הסכום שמזכה ממס הנו 180 ש"ח, אך לפני כן הסכום היה מעט יותר גובה – 190 ש"ח. עוד ראוי לדעת שגם אם תורמים במגוון מוקדים סכומים יחסית קטנים, עדיין נהנים מהחזר, אך זאת כאמור נכון רק כאשר סך התרומה עובר את תקרת ה180 ש"ח.

עניין של הגדרה – מוסד ציבורי

ציינו שאת ההחזר מקבלים כל עוד תורמים למוסד ציבורי. אם כן כיצד מוודאים שהגוף הנבחר אכן נחשב ככזה? ובכן יש לבחון האם העמותה רשומה כעמותה רשומה (ע"ר), או לחלופין כחל"צ (חברה לתועלת הציבור) וכמובן שיש לוודא שהעמותה חסרת מטרת רווח עצמי. כיצד בודקים זאת באופן מהיר? גולשים לאתר רשות המיסים ובוחנים האם המוסד המדובר מחזיק באישור הרצוי.

ניהול החזר מס

מי שמבקש לממש את זכות ההחזר, ראשית צריך להבחין בין עצמאי לשכיר, וזאת כי השלבים מעט שונים. כך למשל שכיר צריך למלא טופס 116, לצרף קבלות מקוריות, תלוש שכר, למלא בטופס את הסעיף הראשון והחמישי ואף לסמן את משבצת 037. לאחר מכן ישלח בדואר היתר זיכוי, אותו יש להעביר למעסיק. כמו כן, יש לבחון מראש אם מקום העבודה רשאי לעסוק בכך מטעם רשות המסים. אם כן ההליך פשוט ביותר – הוא יבוצע באמצעות מחלקת שכר. מה קורה אם אתה עצמאי? ממלאים טופס 1301 ומצרפים קבלה מקורית.

רווח נקי

איך שלא הופכים את הנתונים, אדם שעומד לתרום ויודע שבסוף השנה ייכנס לחשבון החזר מס, עשוי לנצל זאת עבור הגדלת התרומה – כך ששני הצדדים יוצאים מורווחים. מסקנה? טוב לדעת שלא רק גופים פרטיים באים לטובת העמותות השונות אלא גם המדינה.