מתמודדי נפש זכאים לקבלת סיוע מהמדינה בדרכים שונות, אך לא תמיד קיימת המודעות לכך. זכויות אלו מגיעות להם כדי לסייע להם להתמודד, להשתקם וליצור לעצמם שגרת חיים רגילה. אילו זכויות מגיעות להם? וכיצד משיגים מיצוי שלהן? בסקירה הקצרה שלפניכם נציג נושא מיוחד זה על כמה מהיבטיו השונים.
הגדרות וחשיבותן
"מתמודדי נפש" הוא מונח די מודרני, שמבטא שיח מכבד והולם יותר ממונחים שהיו נפוצים בעבר. מדובר בפועל על התמודדות מתמשכת עם דפוסי חשיבה, רגש ורצון, שמפריעים לפעילות האדם, פוגעים בתפקודו וגורמים לו לסבל ברמה מסוימת. מתמודדי נפש עשויים להיות זכאים לזכויות שונות מטעם המדינה, וכדי לקבל אותן יש צורך לעמוד בתנאים שונים. הזכויות מתקבלות לאחר הערכה והוכחה של המצב הנפשי, והקביעה נעשית על ידי אנשי מקצוע או ועדה רפואית. מדובר כמובן בטווח רחב של מצבים נפשיים, רפואיים וגופניים, ובהתאם לכך עשויים להיות שינויים בפרטי הזכויות שמגיעות ובמימושן.
כיצד תמצו את זכויותיכם?
החלטות על סיוע למתמודדי נפש מתקבלות על ידי גורמים שונים, בהתבסס על מדדים משלהם. הביטוח הלאומי, לדוגמה, מכיר באפשרות להעניק קצבת נכות למתמודדי נפש. כדי לקבל קצבה זו, המוסד המבטח צריך להכיר בנכות של המתמודד ולהחליט כמה אחוזי נכות הוא מעניק לו. ההחלטה על אחוזי הנכות עשויה להשתנות בין מצבים נפשיים שונים, וגם בין אדם לאדם. למשל, מחלת או סי די או Obsessive Compulsive Disorder (ובעברית: הפרעה טורדנית כפייתית) מתבטאת במחשבות מטרידות וחוזרות ובפעולות טקסיות וכפייתיות. אצל אנשים שונים ההפרעה עשויה להפריע יותר או פחות לחיי היום יום. בנוסף, מתמודדי נפש עשויים להיות מטופלים במצבם בדרכים שונות, עם או בלי תרופות, ולכן ההחלטה על אחוזי הנכות עשויה להיות מורכבת ותלויה במספר גורמים.
סוגי הסיוע
במבט על, יש שני סוגי סיוע בולטים שמעניק המוסד לביטוח לאומי:
- קצבאות נכות – לשם קבלת קצבת נכות, יש להגיש תביעה לקבלת קצבת נכות כללית. בעקבות זאת מוזמנים לוועדה רפואית, אשר תקבע את אחוזי הנכות ואת דרגת אי הכושר, שכוללת את היכולת לתפקד במשק בית ואת כושר ההשתכרות והיכולת למצוא ולהתקבל לעבודה. כמו כן, תיקבע הזכאות לקבלת קצבת נכות כללית.
- סל שיקום – אם נקבעו 40% נכות רפואית על רקע נפשי ומעלה, ניתן לבקש סל שיקום. ברמה המעשית, פירוש הדבר הוא סיוע בדברים כמו תעסוקה ופנאי, מסגרת דיור מוגן ולימודים.
מצבים מיוחדים
מלבד קצבת נכות וסל שיקום, יש מגוון מצבים מיוחדים שבהם עשויות להגיע למתמודדי נפש זכויות נוספות או שונות, כולל:
- שירות ביטחוני – אם המצב הנפשי הוא על רקע שירות במערכת הביטחון, הסיוע יכול להגיע דרך משרד הביטחון.
- פעולות איבה – למתמודדי נפש שנפגעו במסגרת פעולות איבה מגיעות הטבות מיוחדות.
- משפחות של מתמודדי נפש – משפחות של מתמודדי נפש יכולות לקבל מהמדינה סיוע חינמי בדמות שירותי ייעוץ ותמיכה.
- אשפוז פסיכיאטרי – למאושפזים על רקע נפשי יש זכויות שונות, בהתאם לנסיבות – אם זה באשפוז מרצון, באשפוז כפוי, באשפוז במהלך הליך פלילי ועוד.
ביטוחים פרטיים
לאנשים רבים יש כמובן ביטוחים פרטיים שעוסקים בענייני בריאות מזוויות שונות, וייתכן שהזכאות לסיוע תגיע גם מכיוון ביטוחים אלה. מצב זה תלוי קודם כל בפרטי הפוליסה שנעשתה, ומעבר לכך, קיימים גורמים רבים שעשויים להשפיע על שאלת הזכאות לסיוע וסוג והיקף הסיוע שיתקבלו. אחד הגורמים, למשל, יכול להיות היבט כפילויות הביטוחים ביחס לכיסוי שמציע המוסד לביטוח לאומי.
לסיכום
מומלץ להשתדל ולמצות את הזכויות כמתמודדי נפש, מאחר שהדבר עשוי לסייע בדרכים רבות. בנוסף, מתמודדי נפש משלמים מיסים, כך שהסיוע שמקבלים הוא למעשה החזר חלקי על התשלומים הללו. ומעל לכל חשוב לזכור שלמתמודדי נפש קיימת הזכות לקבל סיוע, אז למה לא לנצל זאת?