איך להגן על המחשב מפני פריצה?

האקינג הוא סיכון שנמצא איתנו מאז ראשית ימי המחשוב. השימוש הנרחב ברשת האינטרנט, גורם לכך שכל מחשב אישי ממוצע נגיש לתוקפים באופן ישיר. הוסיפו לכך את העובדה שהאקר מתוחכם הוא בעל יתרון ידע אדיר על משתמש המחשב הממוצע ויש כאן מתכון בטוח ל"צרות". מה עושים? אלה הנקודות העיקריות, שיסייעו להגן על המחשב מפריצה:

אנטי וירוס

האנטי וירוס הוא כבר לא מה שהיה פעם. כלי אבטחה בסיסי זה, התפתח עם השנים באופנים רבים. למעשה, הוא גם התרחב לכיוונים נוספים ורוב הכלים האלה מציעים יכולות נוספות, מעבר לזיהוי וירוסים וטיפול בהם. ראה רשימת תוכנות אנטי וירוס בולטות לחלונות, בסקירה הבאה. כמובן, יש כיום כלים מסוג זה, גם עבור התקני מחשוב ניידים ומערכות הפעלה נוספות.

הגנה על התקשורת

איך האקר יגיע אליכם בכלל? הדרך העיקרית שפתוחה בפניו היא התקשורת שלכם מול האינטרנט. מגנים על התקשורת, בעזרת הכלים הוותיקים והאמינים שמכונים Firewall ו-VPN.

חיבורים שונים

עוד ערוץ גישה למחשב שלכם, הם חיבורים נוספים אליו. למשל – חיבור התקני אחסון מסוג דיסק און קי. ניתן לכוון בתוכנות האבטחה, שחיבור התקן כזה יפעיל סריקה אוטומטית שלו לגילוי נוזקות. כמובן, מומלץ שלא לחבר למחשב התקנים שלא בוטחים בהם. מצאתם דיסק און קי זרוק היכן שהוא וסקרנים לראות מה יש בתוכו? אל תחברו אותו!  השארת התקנים כאלה שנגועים בנוזקה זרוקים במקום הומה אדם (למשל במגרש חניה), הוא טריק עתיק של האקרים.

איך להגן על המחשב- מפני פריצה

"פרצה קוראת לגנב"

ככל שהמחשב יותר קל לפריצה, כך הוא יותר מזמין צרות. זאת, מאחר שפריצות מתחילות פעמים רבות מסריקה אוטומטית של מחשבים רבים, לשם זיהוי פרצות שקיימות בהם. הפתרון לכך, מעבר לתוכנות הגנה, הוא לצמצם פרצות. דרך מרכזית לכך, הוא עדכון מערכות קבוע (מערכת הפעלה, תוכנות, תוכנות אבטחה).

הקשחת מערכות

סגירת פרצות, היא למעשה חלק מהנושא הרחב מאוד שמכונה "הקשחה" של המערכת. הוא מתבטא בין השאר, בהסרת תוכנות מיותרות ובהתעמקות בכיוונים של תוכנות שונות (חלקם משמעותי גם מהיבט האבטחה).

שימוש חכם בסיסמאות

אל תשתמשו באותה סיסמא עבור הזדהות במקומות רבים. בחרו סיסמאות "חזקות" ועדכנו אותן לעתים קרובות.

גיבוי

גיבוי יספק לכם ערוץ להתאוששות, במקרה הגרוע שבו כבר הותקפתם. ייתכן שבגלל התקיפה המידע הושחת או נמחק. ייתכן שבמסגרת הטיפול במצב פרמטתם את המחשב. כך או כך – גיבוי כדאי לעשות במילא, גם מסיבות נוספות.

שימוש זהיר

שימוש זהיר במחשב, הוא היבט חשוב ביותר. ישנן שיטות רבות "לעבוד על אנשים", באופן שעוקף מגוון הגנות ולכן, עלול בקלות להיות בסיס להאקינג. שיטה זו מכונה "הנדסה חברתית". התקשרו מהתמיכה הטכנית של מיקרוסופט וסיפרו שזיהו אצלכם וירוס ושהם עכשיו ישמחו לעזור לכם? חארטה בארטה! אל תיתנו להם פרטים אישיים (הם עוד רגע יבקשו). שלחו לכם קישור לאתר הבנק שלכם ואתם רואים שזה אכן נראה "בול" כמו אתר הבנק ולכן בוטחים בו? זה בהחלט ובקלות, יכול להיות אתר מתחזה (קל להעתיק ו"לזייף" אתרים).

לסיכום

תוקף נחוש, מיומן וסבלני, יוכל בסבירות גבוהה לפרוץ למחשב ממוצע. עם זאת, המחשב הממוצע הוא לא מטרה שתעניין אותו (אלא אם בעל המחשב הוא אדם מפורסם או "חשוב"). אמצעי האבטחה שפירטנו כאן, גם מתאימים לרוב משתמשי המחשב וגם יספקו הגנה טובה למדי בפני ניסיונות האקינג שגרתיים.