מהם סוגי הקברים בישראל?

סוגי קברים

קבורה היא עניין חשוב עבור רבים, בין אם מדובר במי שנקבר ורוצה להותיר אחריו מצבה שיש לה משמעות, ובין אם עבור מי שנמצא בחיים ורוצה להנציח את משפחתו, את קרוביו ולהוקיר את כור מחצבתו. טקס הקבורה בדת היהודית מוזכר כבר בימי המקרא והוא קורא ליהודים להבין כי מעפר באו ואל עפר ישובו. לכן קבורה יהודית מתרחשת בדרך כלל בהורדת המת אל תוך האדמה.

 איזה סוגי קבורה יש כיום?

למרות הרצון לספק את המצבה המפוארת ביותר, או את חלקת הקבורה המרגשת ובעלת המשמעות החזקה ביותר – עדיין יש להתחשב בעת הקבורה גם במצב המדיני וגם במצב הכלכלי של קרובי המשפחה: זאת בשל צפיפות הקברים בארץ ויוקרן מצבות מרשימות ומפוארות. דוגמאות למצבות מסוגים שונים אפשר למצוא באתרים של חברות שעוסקות בהקמת מצבות. בשל ההתחשבות, יש סוגים שונים של קבורה שחלקם נועדו לבצע התאמה לתקציב, וחלקם מטרתם לשמור מרווח אדמה עבור קברים נוספים.

אז מהם סוגי הקברים בדת היהודית? הנה מספר דרכים עיקריות לקבור מתים:

קבורת שדה

שיטה מסורתית שנועדה לקבור את המתים בעומק קבוע ובמרווחים של חצי מטר בין הקברים שבחלקה. הקבר מותקן על פני משטח ישר בלבד. בחלקה של דונם אחד יכולים להבנות 250 קברים.

קבורת סנהדרין

קבורה שמבוססת על גילוי מערת קבורה עתיקה שבה התגלו שבעים ואחד כוכי קברים. המערה התגלתה בירושלים ועל פי ממצאים ארכאולוגיים נקברו בה כוהנים. קבורה כזאת מתבצעת בתוך כוכים חצובים בקירות שבהם אפשר לקבור שלושה מתים. השיטה נחשבת שכיחה, משום שהיא אינה חושפת את הורדת המת לקבר. בנוסף לכך, היא נצילה יותר מבחינת שימוש בשטחים עבור קברים נוספים.

קבורה משפחתית

הצורך לשמור על אחדות המשפחה גם לאחר המוות, מוליד שיטת קבורה זוגית או משפחתית. במקרים כאלה רוכשים אנשים חלקת קבר זוגית או משפחתית, כבר שהם בחיים על מנת להבטיח קבורה משותפת. שיטת הקבורה מותאמת לזוגות שרוצים להיקבר בחלקה משותפת. בעת הקבורה נעשית הפרדה בין בני הזוג באמצעות אבנים ואדמה.

קברים כפולים חופרים עד לשני מטרים תוך שמירה על מקום לבני הזוג או לשאר בני המשפחה. תכנון מצבה עבור קבר זוגי נעשה על ידי מומחים שמקימים מצבת אבן שמתאימה לתיאור חייהם ותיעוד מותם של בני הזוג, זאת על ידי שילוב והפרדה של השמות על גבי האבן.

קבורת קומות

בשל הרצון להותיר אדמה ושטח עבור קבורה של אנשים נוספים, החלה בשנים האחרונות קבורת מתים בקומות. למעשה מדובר בקבורה במבנים שיש בהם מספר מפלסים, שבכול מפלס קבור מת אחר. הקבורה יכולה להיות זוגית או משפחתית וגם יחידנית.

 

באמצעות כול  אחת משיטות הקבורה, ניתן להקים מצבה עבור הנצחת המת תוך התאמה נכונה לגודל הקבר, לתקציב ולרצון המשפחה.